2018. január 5., péntek

Újabb halottjai vannak a farkasordító amerikai hidegnek





Történelmi hidegrekordokat döntött meg keddre virradóra az Egyesült Államok keleti területei felett uralkodó sarkvidéki légörvény, amely több halálos áldozatot is követelt.
A meteorológusok szerint a hidegbetörés következményeit 187 millió ember szenvedheti meg Észak-Amerikában. Keddi összesítések szerint a szokatlanul erős fagyhullám legkevesebb négy emberéletet követelt az elmúlt három napban.
   
New Yorkban egyes helyeken egyetlen nap leforgása alatt 27-32 fokkal zuhant a hőmérséklet. A Central Parknál kedden -15 fokot mértek, ami egy 118 éves helyi rekordot adott át a történelemnek. A Queensben található La Guardia repülőtéren regisztrált -15,5 fok az ugyanezen a napon 46 évvel ezelőtt felállított -12 fokos rekordot döntötte meg.
   
Chicagoban hétfőn -27, az indiai Fort Wayne-ben -15 fok lett minden idők január 6-án mért hőmérsékleti mélypontja. Rekord hidegeket mértek Texasban és Oklahomában is. Florida középső területein keddre fagyveszélyre való figyelmeztetést adtak ki.
   
New York állam kormányzója, Andrew Cuomo szükségállapotot hirdetett ki. A keleti partvidéken a hétfői olvadást követő hirtelen lehűlés miatt sok helyen síkosak az utak.
Chicago környékén hétfő este három vonat is elakadt az erős szél által emelt hótorlaszokban. Több mint 500 utas volt kénytelen a szerelvényeken tölteni az éjszakát. Az egyik vonaton mintegy 300 utas több mint 9 órán át vesztegelt a nyílt pályán. A New York-i Penn pályaudvaron kedd reggel egy órán keresztül visszatartották a New Jerseybe induló vonatokat, mert a fagy zavarokat okozott a jelzőberendezések működésében.
   
A dermesztő hideg miatt repülőjáratok ezreit kellett törölni az Egyesült Államokban.
   
Az amerikai Középnyugaton az előrejelzések szerint szerdán kezdődik meg a felmelegedés, a hőmérséklet várhatóan akkor emelkedhet az ilyenkor normális, fagypont körüli értékekre.

2 megjegyzés:

  1. Csak a chicagói repülőtéren több mint kétezer repülőjáratot töröltek helyi idő szerint vasárnap az időjárás miatt. Sok városban zárva maradtak az iskolák. Több mint ezer repülőjárat esett ki az amerikai Középnyugat más városaiban is, köztük Indianapolisban és a Missouri állambeli Saint Louisban.

    Több városban, köztük Chicagóban, valamint Milwaukee-ban és Minnesota szövetségi államban rendkívüli iskolai szünetet hirdettek a fagy, jeges szél és a havazás miatt. A hatóságok arra figyelmeztették az embereket, hogy ne induljanak útnak.

    Az Egyesült Államok északkeleti területeit megbénító téli vihar az elmúlt napokban legalább 13 halottat követelt. Az ítéletidő 22 államot érint, melyeknek összlakossága eléri a 100 milliót is. New York és New Jersey államban szükségállapotot hirdettek.

    A csúszós utak és a rossz látási viszonyok miatt az elmúlt napokban Michigan, Kentucky, Indiana és Illinois államban tragikus közlekedési balesetek történtek. Az elmúlt napokban repülőjáratok ezreit törölték a New York-i és a bostoni repülőtereken, de jelentős káosz alakult ki Philadelphia, Boston, Chicago és Washington termináljain is.

    Az időjárás-jelentések szerint hétfőn és a következő napokban még hidegebb lehet.

    A meteorológiai szolgálat helyi idő szerint szombat este azt közölte, hogy egyes államokban mínusz 30 fokot is meghaladó hideg várható, a hőérzet pedig a hideg szél miatt meghaladhatja a fagypont alatti 40 fokot is. Az ország sok részén már évtizedek óta nem volt ilyen hideg.

    VálaszTörlés
  2. Legalább 13 ember halt meg hétvégén az Egyesült Államok nyugati és középső részén tomboló hóvihar miatt – jelentette vasárnap az NBC. Kalifornia, Arizona, Új-Mexikó, Oklahoma és Texas államokból érkezett eddig jelentés halálesetekről. Leszakadó távvezetékek, kidőlő fák miatt haltak meg emberek, és voltak, akik balesetben vesztették életüket.

    A balesetek sokfelé súlyos fennakadást okoztak a közúti forgalomban. A dallasi repülőtéren vasárnap estig több mint háromszáz járatot kellett törölni, négy nappal az Egyesült Államokban legfontosabb ünnepként tartott hálaadás csúcsforgalma előtt.

    Az amerikai autósok szövetségének becslése szerint idén több mint 43 millióan kelnek majd útra, hogy családjukkal együtt töltsék az ünnepet.

    A havat hozó ciklon szombatra virradó éjjel alakult ki az Egyesült Államok nyugati részén, most kelet felé halad, nyomában sarki eredetű, helyenként 80 kilométer/óra sebességű fagyos széllel és sűrű havazással. Utah államban vasárnap 30 centiméternyi hó esett. Egyes vidékeken a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál 10 fokkal alacsonyabb.

    Az országos időjárás-előrejelzés szerint a hóvihar vasárnap éjjel a déli Arkansas és Louisiana államokban tartott, és 24 órán belül eléri Tennessee-t, Georgiát, valamint a keleti parton fekvő Észak- és Dél-Karolinát is.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video