2014. július 1., kedd

Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja

Minden év július elseje a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe. Ezen a napon született Semmelwis Ignác, az anyák megmentője. Semmelweis Ignác nevét orvostörténeti múzeum, emléktábla, és orvosi egyetem is büszkén viseli. Születésnapjának évfordulóján idén július 1-jén is koszorúzással emlékeznek meg az anyák megmentőjére a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban és a Semmelweis egyetemen is.

Délelőtt 11 órától az egyetem Belső Klinikai Telepének udvarán tart koszorúzást az iskola vezetősége, és meghívott vendégei, majd 13 órakor a Nagyvárad téri Elméleti tömbben díszünnepség keretében dicséreteket, díjakat, kitüntetéseket és kinevezéseket vehetnek át az egyetem dolgozói.

Semmelweis Ignác, a gyermekágyi láz okának és gyógymódjának feltalálója 192 évvel ezelőtt, ezen a napon születette, Budán. Ő volt az első, aki a gyermekágyi lázat nem önálló kórképként, hanem fertőzés következményének tekintette. Rájött, hogy ezt a fertőzést maguk az orvosok terjesztik: a boncolást is végző szülész-nőgyógyászok adják át a fertőzést vizsgált nőbetegeiknek. Megoldásként Semmelweis a klórmész-oldatos kézfertőtlenítés bevezetéséért küzdött, ám felfedezése élete során süket fülekre talált. Halála után sem figyelt fel találmányára az orvostudomány, csak évekkel később, amikor Joseph Lister angol sebész módszerét, a karbolsavas fertőtlenítést kezdték alkalmazni, derült fény Semmelweis korszakalkotó felfedezésére. Ma, a két módszer kombinációját alkalmazzák a műtéti beavatkozások előtt.

Nem csakmegemlékezésekkel ünnepli Magyarország az anyák megmentőjének 192. születésnapját, hanem országszerte elismeréseket osztanak az egészségügy dolgozóinak a Semmelweis nap alkalmából, s az egészségügyben dolgozóknak is e napon köszönik meg egész éves munkájukat.
A magyar egészségügy legnagyobb ünnepén az egészségügyben dolgozók kitartását, munkabírását, elhivatottságát méltatjuk, de nyíltan  kell beszéltni a kórházak alulfinanszírozottságáról és az átgondolatlan politikai intézkedésekről is. 

1 megjegyzés:

  1. Délelőtt 11 órától az egyetem Belső Klinikai Telepének udvarán tart koszorúzást az iskola vezetősége, és meghívott vendégei, majd 13 órakor a Nagyvárad téri Elméleti tömbben díszünnepség keretében dicséreteket, díjakat, kitüntetéseket és kinevezéseket vehetnek át az egyetem dolgozói. " Szerintem minden ápoló és nővér hasonló képen megérdemelné !!!!!! "
    Áldozatos munkájuk nem mindig látható és nem mindig a porondon való dolgok néha egy mosoly vagy kedvesség netalántán együtt érzés a beteggel sokat jelent amit nem lehet pénzben kifejezni ..... meg kéne becsülni az empatikus nővéreket !!!!!!!!!! nélkülük az egészségügy meghalt A boldogság nem az, amikor nincsenek problémáid, hanem, amikor a problémáid dacára sem vagy hajlandó boldogtalan lenni..

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video