2014. május 20., kedd

Tovább áradnak a folyók Szerbiában

Szerbiában már 30 ezer embert telepítettek ki a múlt kedden kezdődött esőzések és a folyók áradása miatt. Kelet-Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is kritikus a helyzet.

Már 20 halálos áldozata van a pusztító árvíznek Szerbiában. 900 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, 30 ezer embert pedig kitelepítettek a hatóságok. A Száva felső szakasza már apad, Belgrádnál azonban tovább árad, mivel a Duna vízszintje is emelkedik. Kelet-Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is kritikus a helyzet. Utóbbiban ma nemzeti gyásznapot hirdettek az árvíz áldozatainak emlékére. Szerbiában háromnapos gyásznapot rendeltek el - hangzott el az M1 Híradójában.

 

 


A mentőcsapatok egész éjjel talpon voltak Obrenovacon. A homozsákokat pakolták, ma pedig már az árvíz által körbezárt házakból mentik a lakókat. A településre egyelőre senki nem térhet vissza, és az újabb árhullám miatt azoknak is el kell hagyniuk otthonukat, akik eddig erre nem voltak hajlandók. Belgrádban, iskolákban és sportcsarnokokban szállásolják el őket.

"Itt kapunk enni és inni. Állandóan foglalkoznak velünk. Még pszichológusok is jönnek és segítenek. Csak egy valami hiányzik, nem lehet lezuhanyozni és nincs ahol kimossuk a ruhánkat" - mondja egy kimenekített férfi.

Aleksandar Vucic miniszterelnök tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, csak Obrenovacon tizennégy áldozata van az árvíznek, összesen pedig már 20-en haltak meg. Az árvíz okozta károkat még megbecsülni is nehéz - mondta a kormányfő. Nehéz meghatározni az árvizek okozta anyagi kár nagyságát, de ez az összeg feltehetően meghaladja majd a több százmillió eurót, egyesek egymilliárd eurót is emlegetnek - tette hozzá.

A helyi Nikola Tesla hőerőmű, amely Szerbia áramellátásának a felét fedezi, még mindig veszélyben van. Három oldalról is víz veszi körül, a gátak átáztak, de egyelőre kitartanak.

Közben a szerb hadsereg élelmiszert, fertőtlenítőt és gyógyszereket oszt szét az árvíz sújtotta területen élőknek. A hatóságok attól tartanak, mivel sok az elpusztult állat az elöntött területeken, apadás után járvány üthet ki.

Szerbiában eddig már harmincezer embert telepítettek ki a múlt kedden kezdődött esőzések és a folyók áradása miatt. A szomszédos Horvátországban és Boszniában is kritikusak az állapotok, több tízezer embert kellett evakuálni. Utóbbiban legkevesebb 230 iskola és egészségügyi intézmény vált használhatatlanná.

A Száva felső szakasza már apad, Belgrádnál azonban csütörtökig áradni fog, mivel a Duna vízszintje is emelkedik. A tetőzést a hét vége felé várják.

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video