2013. november 25., hétfő

Megszólalt a férfi, aki segíteni próbált a Blahán haldoklón

Szombaton délelőtt egy meztelen férfi zuhant ki egy szállodából a Rákóczi útra a Blaha Lujza térnél. Egy fiatal férfi próbált segíteni rajta. Ferenczi Gábor a hetes buszról szállt le, és szaladt az úton heverő ruhátlan testhez. Először nem is tudta hová tenni a helyzetet. "Arccal a betonnak volt, nem tudott lélegezni. Láttam, hogy oldalra kell fordítanom a fejét, lehajoltam hozzá. Azokat a hangokat nem felejtem el" – emlékezett vissza a portálnak adott interjúban a fiatalember. A sebesült ekkor még lélegzett.
Úgy emlékszik, hogy hiába kért segítséget a köréjük gyűlt egyre nagyobb tömegtől, az emberek csak bámészkodtak, felvételeket készítettek, ugyanezt tették az autósok is. Azt sem értette, hogy a közönyön túl egyesek hogy voltak képesek nevetni, valaki pedig azt kiabálta oda neki, hogy "meghalt a csóka, szóval hiábavaló volt".
Elmondása szerint hosszú időbe telt, mire kiértek a mentők, illetve hoztak egy takarót a hotelből, hogy betakarják a meztelen testet. (Információink szerint a mentők percek alatt kiértek és a takaró is viszonylag gyorsan érkezett.) A fiatalember megkérdezte a mentősöket, hogy ő tehetett volna-e többet, de azt a választ kapta, hogy nem, a férfi menthetetlen volt, "csak a szíve járt még".
Gábor azért fordult a nyilvánossághoz, mert szeretné, hogy az emberek egy kicsit változtassanak magukon, hogy ilyen helyzetekben ne legyen szégyen segíteni, hanem szégyen legyen bámulni és nem tenni semmit. Ha legalább egy ember máshogyan cselekszik majd, vagy legalább elgondolkodik rajta, akkor nekem már megérte – fogalmazott.
Azt is elmondta, azt szeretné, ha a haláleset nem úgy robbanna be a köztudatba, hogy egy meztelen ember a Rákóczi útra ugrott és meghalt. Szerinte nem is az a lényeg, hogy mások mit csináltak a történtek láttán, "hanem, hogy mit csinálhattak volna, és miért nem tették".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video