2013. szeptember 30., hétfő

Kigyulladt egy kétéltű turistahajó - videó

A baleset a Temzén történt a brit parlament épületegyüttesének közelében, a személyzetet és az utasokat kimentették. Komolyabban senki sem sérült meg, de két személyt füstmérgezés gyanújával kórházba szállítottak.

A tűz a London Duck Tours nevű cég egyik járművén tört ki. A hajón - amely a szárazföldön turistabuszként közlekedik - 28 utas és kétfős személyzet tartózkodott, amikor a lángok felcsaptak az orrész közelében, a motortér fedele alól. Sokan a vízbe ugrottak, de a közelben tartózkodó többi turistahajó és a parlament környékén egyébként is folyamatosan járőröző folyami tűzoltóság és rendőrség naszádjai néhány perc alatt mindenkit a fedélzetükre vettek.
Egy nőt és egy gyermeket füstmérgezés enyhe tüneteivel kórházba vittek. A tűzoltóság szóvivőjének vasárnap délutáni tájékoztatása szerint több utas sokkos állapotba került a hideg vízben, de egyébként "mindenki megvan", és súlyosabb sérülés nem történt. A hajót sikerült a part közelébe kormányozni, és többen lábon el tudtak menni egészen a folyópartig, ám az érintett szakaszon nagyon magas a partfal, így a Temzéből nem tudtak kijönni.
A London Duck Tours által használt, felújított és turistacélokra átalakított, sárgára festett - "kacsahajónak" nevezett - kétéltű járművek 75 perces városnéző körutakat tesznek, és ebből 30 percet a Temzén úszva töltenek. London belvárosában, a leglátogatottabb turistalátványosságok környékén gyakran felbukkannak a sárga, hátul hajócsavarral ellátott kétéltű turistabuszok, amelyek a körtúra során egy erre a célra kialakított rámpáról - a brit külső hírszerzés (MI6) londoni főhadiszállásának közelében - hajtanak a folyóba.
Három évvel ezelőtt Philadelphiában, a Delaware folyón egy hasonló jármű szenvedett súlyos balesetet, amelyben két magyar utas életét vesztette. Az amerikai nagyvárosban annak idején egy tolóhajó gázolta le az elromlott és kormányozhatatlanná vált kétéltű turistabuszt, amelyen 35 utas tartózkodott; zömükben magyarok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video