2013. augusztus 7., szerda

Szerdán fokozódott a kánikula, több melegrekord is megdőlt

Szerdára már az ország egész területére a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adta ki a meteorológiai szolgálat.
Szerdára virradóra a leghűvösebb órában is 23,8 Celsius-fokot mértek Pécs-Árpádtetőn hajnalban, s ezzel megdőlt a napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleményében azt írta: folytatódott a tikkasztóan meleg, száraz időjárás, sőt a hőség még fokozódott is.
A szinte zavartalan napsütés hatására gyorsan emelkedett a levegő hőmérséklete. Pakson 38,1 Baja-Csávoly állomáson 39 Celsius-fokot mértek, amely egy fokkal magasabb, mint az 1931-ben, Túrkevén mért 38 fokos korábbi országos rekord.
Megdőlt a fővárosi melegrekord is. Mostanáig 35,7 fok volt az augusztus 7-i fővárosi melegrekord, amelyet 1952-ben mértek. Most Budapest több pontján is melegebb volt ennél. Ferihegyen 36,5 míg Budapest belterületén 37,2 Pestszentlőrincen 37,3 Újpesten pedig 37,9 fokot regisztráltak.
A meteorológiai szolgálat arról is írt, hogy mivel péntek estig várni kell az enyhülésre, addig további napi hőmérsékleti rekordok megdőlésére is számítani lehet.
Csütörtökre is az ország egész területére a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós hőség miatt, néhol már a napi középhőmérséklet is 30 Celsius-fok felett alakulhat.
A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: a napi középhőmérséklet csütörtökön általában 27-30 fok között valószínű, de a Dunántúlon a 31-32 fokot is elérheti.
Az előrejelzés szerint csütörtökön derült, napos, csapadékmentes időre lehet számítani. A déli, délkeleti szél főként a Dunántúlon megélénkülhet, napközben a Kisalföldön egy-egy erős széllökés is előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 23 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 36 és 41 fok között várható.
Emellett az UV-B sugárzás maximuma a nagyon erős szintet is elérheti. A napon akár 17 perc alatt is lehet égni.
A meteorológiai előrejelzés szerint péntek éjjel érkezik a hidegfront, amely széllel, záporokkal, esetenként jégesővel enyhülést hoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video