2013. június 4., kedd

Árvíz Győrben - Életképek hétfő este és kedd reggel.

10.03.
Kedd déltől  veszélyhelyzetet rendelt el Orbán Viktor kormányfő a Duna áradása miatt.   
    
A miniszterelnök a kormányzati koordinációs bizottság ülése  után elmondta: az árvízi védekezéshez szükséges költségvetési  forrásokat megnyitották, és mozgósítani tudnak körülbelül 8 ezer  katonát, ugyancsak 8 ezer katasztrófavédelmi dolgozót, 1400 vízügyi  szakembert és 3600 rendőrt.   
    
Az Ausztriától kapott adatok alapján történelmi vízállás várható  a Dunán, és elhúzódó védekezésre kell berendezkedni. Óriási víztömeg  érkezik, amely szerdán lép be az ország területére, ezért a  legnehezebb időszak a hétvégén várható - közölte Orbán Viktor,  hangsúlyozva ugyanakkor: "reális esély van arra, hogy megtartsuk a  vizet a medrében".


9.51
Kedd déltől  veszélyhelyzetet rendelt el Orbán Viktor miniszterelnök a Duna  áradása miatt. 

9.30
Árvíz Győrben - Életképek hétfő este és kedd reggel.  

Árvíz Győrben - Életképek - 2013.06.04. Fotók: Dörner Ádám


9.23
Nagybajcs (09:00) : 660 cm, Gönyű (09:00) : 593 cm

Forrás: http://www.vizugy.hu/
Forrás: http://www.vizugy.hu/


9.12
Árvízvédelmi kaput építettek Győrben a Dunapart Rezidenciánál

Árvízvédelmi kapu Győrben - 2013.06.04.
Ez a helyzet Szlovákiában

Erőteljesen tovább  emelkedett a Duna és a Morva vízszintje kedd reggelre a folyók  szlovákiai szakaszán, Pozsonynál már harmadfokú az árvízvédelmi  készültség. A tetőzés a szakemberek szerint szerdáról csütörtökre  várható.  
   
Jelenleg a Dunán Pozsonynál, valamint a Morván  Dévényújfalunál is (Pozsonytól nyugati városrésze) harmadfokú az  árvízvédelmi készültség.  
   
A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatai szerint kedd  reggelre a Duna vízszintje Pozsonynál elérte a 8,53 métert, a Morva  pedig Dévényújfalunál 7,14 méter magas. A következő két napban  mindkét folyón további áradásra kell számítani. A tetőzés a  meteorológusok szerint csütörtökre virradó éjjel várható, és a Dunán  is megdőlhet a 2002-ben mért 9,48 méteres itteni rekord.  
   
A szlovák Állami Hajózási Felügyeletnek (SPS) a fokozódó  árvízveszély miatt hozott döntése alapján hétfő estétől a Duna egész  szlovákiai szakaszán tilos a hajózás. Továbbra is hatályos a Szlovák  Hidrometeorológiai Intézet öt dél-szlovákiai járásra még hétfőn  kiadott, legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi riasztása is, ez a  pozsonyi, a szenci, a dunaszerdahelyi és a komáromi járásra,  valamint az érsekújvári járás déli részére érvényes.  
   
Az SHMÚ fokozott árvízvédelmi készültséget rendelt el kedd  reggel nyolc órától négy dél-szlovákiai járásban, ezek közül a  pozsonyiban harmadfokú, a dunaszerdahelyiben és az érsekújvári járás  déli részében másodfokú, a komáromi járásban pedig elsőfokú a  készültség.  
   
A folyók szintje az esőzések miatt kedden már az ország több  északi és keleti járásában is emelkedett. Északon, Námestovo  járásban a Polhoranka, keleten, Kysak környékén pedig a Hernád  szintje nőtt meg, mindkét járásban elsőfokú az árvízvédelmi  készültség.  
   
A szlovák vasúti társaság (ZSSK) kedd reggeli közleménye szerint  javult a helyzet a Németországból és Csehországból érkező  vonatjáratoknál: míg hétfőn ötórás késések is voltak, kedden már  legfeljebb egyórás késésekre számítanak, az éjszakai vonatok késése  pedig nem haladja meg a harminc percet.  
   
A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) által kiadott  árvízvédelmi riasztások foka a folyó vízszintjének várható  alakulását, az árvízvédelmi készültség foka pedig a már elért  vízszintet jelzi.



8.46

Olvasónk küldte: kedd reggeli fotók a Mosoni-Duna és a Rába áradásáról Győrben

Árad a Mosoni-Duna - 2013.06.04. Fotók: Horváth Tibor

Árad a Rába - 2013.06.04. Fotók: Horváth Tibor


8.43 - Olvasónk videói -  Győrújfalui árvízi helyzet:









8.40
Továbbra is feszült  a helyzet a Duna mentén Alsó- és Felső-Ausztriában, ahol több  települést fenyeget elöntéssel az ár.

A mentésben résztvevők feszülten figyelik, hogy a mobil védőgátak és a védőfalak megtartják-e a víztömeget, és abban bíznak,  hogy a vízszint néhány centiméterrel a 2002-es szint alatt marad. Ha a gát átszakad, újabb településekre törhet be a víz.  
   
Kritikus a helyzet a Wachau vidéken Kremsnél, Greinnél és  Weissenkirchennél.  
   
Bizakodásra ad okot, hogy a Duna ausztriai vízállása a korábban  vártnál lassabban emelkedett hétfő este óta. Éjfél óta nem  emelkedett az Inn folyó vízállása sem.      
Ausztria nyugati részében - Tirolban, Vorarlbergben és  Salzburgban - már nagyrészt levonult a folyókon az árhullám, és sok  helyen megkezdhették a takarítást.


Árvíz Győrben. Videó: Tudósító

8.39
A Duna áradása miatt 15 tehervagonnyi kőzúzalékkal erősítik meg a vasúti pályát a  Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között  - közölte a MÁV kedd reggel.   
   
Az ezen a vonalon utazóknak előreláthatólag 20-30 perces  átlagos késésre kell számítaniuk, mert a munkálatok miatt az  érintett szakaszon csak egy vágányon, váltakozó irányban és  lassabban közlekednek a vonatok.   
    
A vasúttársaság tudatta: tekintettel arra, hogy az árvíz vis  maiornak számít, az ezeken a vonatokon utazóknak átalány-kártérítést  a vasúttársaság nem fizet. Ha az utas a késések miatt előzetesen  lemond az utazásáról, akkor a menetjegyét, pót- és helyjegyét  kezelési költség levonása nélkül visszatéríti a vasút.

 Várjuk olvasó-tudósítóink fotóit az árvízi helyzetről ide:tudosito@kisalfold.hu
8.24

Ásványrárón a védekezési feladatokra várják a lakosokat
˝A Dunán az eddigi legnagyobb árhullám levonulását várják a szakemberek, mely Ásványrárón is komoly problémákat okozhat.
Ennek elkerülése érdekében a faluban élők mozgósítására van szükség!
Ezúton kérem mindenkitől, fiataloktól, aktív nyugdíjas korúaktól is, hogy jelezzék elérhetőségüket az Önkormányzat részére (96/576-053; 20/2539086), hogy vészhelyzet esetén a lehető leggördülékenyebben lehessen a védekezési feladatokat ellátni.

Felhívom a figyelmet arra, hogy abban az esetben, ha a helyzet kritikussá válik, tekintet nélkül berendelünk mindenkit, abban az esetben is, ha ez munkaidőre esik˝ - írta a település facebook oldalán Tatainé Popp Rita, Ásványráró polgármestere.

8.16
A fotók a Kis-Duna bal partján a Széchenyi hídtól lefelé készültek - írta tudósítónk. 

Árvíz Győrben - a Kis-Duna bal partja. Fotók: Tudósító


8.10
A Győri Vízügy-Spa​rtacus Evezős Klub elárasztás​a

Fotó:  Tudósító
Fotó: Tudósító


8.05

Árvízvédelmi kapu Győrben

A Dunapart Rezidenciánál a Győr-szol Zrt. reggel nyolc órakor kezdi meg összerakni az árvízvédelmi kaput. 


8.02 - Kedden négyszáz katona kezdi meg munkáját az árvízi mentésben - mondta Benkő Tibor honvéd vezérezredes kedden az M1 Ma reggel című műsorában. 

A vezérőrnagy közölte, a Magyar Honvédségnél már hétfőn elrendelték a készenlétet. Elsőként az aktív katonai szolgálatban állókat vetik be, szerdától viszont az önkéntes védelmi és az önkéntes műveleti tartalékosokat is bevonják - tette hozzá. 

A vezérkari főnök arra is kitért, hogy a Magyar Honvédségnél állandó készenléti szolgálat is van, amely például a katasztrófavédelmi feladatok ellátására kijelölt erőt jelenti. Ez - a szükséges eszközök mellett - mintegy 1500 embert jelent. 

Megkezdték a technikai eszközök átcsoportosítását is az ország keleti részéből Győr és Tata térségébe - mondta Benkő Tibor. A honvédségnek számos olyan eszköze van, amely az árvízi mentésben nagy segítséget jelenthet, például olyan helikoptereik, amelyek kéttonnányi homokzsák szállítására is alkalmasak. Ha elrendelik a veszélyhelyzetet, akkor a honvédség hat helikoptert tud bevetni. 

Hétfőn Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta: az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a következő napokban számítani kell. Pintér Sándor belügyminiszter az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésére rendkívüli készültséget rendelt el Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében. 

A Honvédelmi Minisztérium (HM) szintén hétfőn közleményben tudatta, hogy az árvízvédelmi feladatok ellátására a tárca közigazgatási államtitkára elrendelte a honvédelmi katasztrófavédelmi rendszer (HKR) részleges aktivizálását. A honvédség készen áll a várható feladatok végrehajtására - írták.

8.00 


Forrás: http://www.vizugy.hu/
Forrás: http://www.vizugy.hu/


Kedd - 6.30 

Korlátozzák a vonatokat
A Duna áradása miatt a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között kedden reggel 8 órától lezárják a folyóhoz közelebbi vágányt, míg a másik vágányon a vonatok lassabban, váltakozó irányban közlekednek - közölte a MÁV honlapján. 

A Budapest-Hegyeshalom vonalon utazóknak előreláthatólag 20-30 perces átlagos késéssel kell számolniuk minden vonatnál. Tekintettel arra, hogy az árvíz vis maiornak számít, az ezeken a vonatokon utazóknak átalány-kártérítést a vasúttársaság nem fizet. Amennyiben az utas a késések miatt előzetesen lemond az utazásáról, menetjegyét, pót- és helyjegyét kezelési költség levonása nélkül visszatéríti a vasút - teszik hozzá.


22. 17 - A képek Szőgyénél készültek 20.30-kor. A temető már víz alatt van az ártérben - írta olvasó tudósítónk.

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító
 Várjuk olvasó-tudósítóink fotóit az árvízi helyzetről ide:tudosito@kisalfold.hu
20. 55 - A legmagasabb vízszint várható minden felső-dunai szakaszon

A dunai árhullám miatt Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

 Az eddigi legmagasabb vízszint körüli értékek várhatóak Komáromban, Esztergomban és Budapesten is. Szolnokról és Miskolcról csaknem háromszáz vízügyi szakembert vezényeltek át a Duna Győr-Moson-Sopron megyei szakaszához. Kedd reggel megkezdi a működését a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központ.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a honlapján azt írta, a Duna hétfő éjfélkor rekordmagasságon tetőzhet a németországi Passaunál, ezután lehet csak pontosabb előrejelzést adni a folyó magyarországi áradásáról.

A katasztrófavédelmi szakemberek a 2002-es árvízhez hasonló helyzet kialakulásával számolnak. Bakondi György, az OKF vezetője közlése szerint a szakemberek azzal számolnak, hogy a tetőzéskor minden szakaszon eléri vagy meghaladja majd a vízállás a harmadfokú készültség szintjét. Az OKF vezetője arról is tájékoztatást adott, hogy kedden reggel 8 órakor megkezdi a működését a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központ.

Korlátozzák a veszélyes anyagok szállítását, és fokozottan felügyelik a veszélyes üzemeket, kritikus infrastruktúrákat is - tette hozzá. Pintér Sándor belügyminiszter elmondása szerint Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében rendeltek el rendkívüli árvízvédelmi készültséget. Ez lehetővé teszi a társszervek, így a polgári védelmi egységek és a honvédség bevonását a védekezésbe.

Számításaik szerint 18-20 nap múlva hagyja el az ár az országot. Hangsúlyozta, hogy a technikai és a humán erőforrás is megvan a védekezéshez, négy óránként, lényeges vízszintemelkedés esetén akár óránként is tájékoztatást adnak.

A képek Nagybajcsnál készültek kb. 20.00-kor
Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító


Az Országos Műszaki Irányító Törzs hétfő esti közleménye szerint a jelenlegi számítások alapján a Szigetközben pénteken, Budapesten vasárnap tetőzhet az árhullám. Czunyiné Bertalan Judit, Komárom-Esztergom megye kormánymegbízottja arról beszélt, hogy kiemelten figyelik Komárom és Sződ térségét, ahol megkezdték a gátak erősítését és magasítását, továbbá a másik frekventált szakaszon, Tát és Esztergom térségében is megkezdték az előkészületeket.

A Komárom-Esztergom megyei védelmi bizottság kérésére 100-100 katona fog váltásokban folyamatosan gáterősítési és magasítási feladatokat ellátni Komárom és Szőny térségében.

Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja arról számolt be, hogy Vámosszabadinál várhatóan le kell zárni a határátkelőt, s felkészültek az utak és hidak védelmére.

Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója arról számolt be, hogy négymillió homokzsákkal és 4-5 ezer emberrel készülnek az árhullámra.

A folyamatos csapadék miatt várhatóan kedvezőtlen irányba kell módosítani az előrejelzéseket, a legmagasabb vízszintet minden felső-dunai szakaszon eléri a víz. A tetőzés péntekre és szombatra várható, és utána is fenntartják a figyelőszolgálatot. Szolnokról átvezényeltek 160, Miskolcról pedig csaknem 100 műszaki szakembert Győrbe, továbbá Pécsről és Nyíregyházáról is hasonló átcsoportosítást terveznek, míg a szegedi és a gyulai vízügyi igazgatóság készenlétben áll. Molnár Béla a fővárosi helyzetről elmondta: az eddigi legmagasabb vízszint, 860 centiméter körül tetőzhet a Duna.

A Margitszigetet ideiglenes védművel veszik körbe, és a Római-parton is jelentősebb védekezésre lesz szükség. Tarlós István főpolgármester másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapesten. A főpolgármester bejelentette, hogy kedden reggel elkezdik lezárni az óbudai Királyok útja - Nánási út elsőrendű védvonal úgynevezett kapuit, és elképzelhető, hogy az árhullám miatt kisebb evakuálásokra lesz szükség Csillaghegyen.

A nap folyamán Szentendrén megkezdődött annak a mobil árvízvédelmi falnak az építése, amely a belvárost védi a Duna áradásától. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság este hat órától a Dunán Esztergomnál, Komárom és Almásfüzitő térségében, továbbá a Mosoni-Duna és a Rábca térségében Kunszigetnél és Abdánál elsőről másodfokúra emelték a készültséget. Hasonló intézkedés lépett életbe a Rába mentén Ikrény és Rábapatona körzetében, a Győr-Koroncó árvízvédelmi szakaszon, valamint Mérgesnél.

Emellett az esztergomi védvonal esztergomi gátőrjárására első fokú készültséget rendeltek el, a táti gátőrjárásra viszont a legmagasabb, harmadfokú készültséget léptették életbe, mert Táton időközben megkezdték a Kenyérmezei- és az Únyi-pataknál a munkálatokat annak érdekében, hogy a Duna ne duzzaszthassa vissza a két patakot. A belügyminiszter elmondta: a katasztrófavédelem, a rendőrség és a honvédség mellett az önkéntesek, karitatív szervezetek segítségére is számítanak.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat közlése szerint három gépjárművet helyezett készenlétbe a szolgálat Győrben a védekezésben résztvevő egységek ellátására, 24 órás ügyeleti rendszerbe osztotta be munkatársait, és feltöltötte élelmiszerkészletét, hogy szükség esetén a lehető leggyorsabban bekapcsolódhasson a gátakon dolgozó egységek munkájába.

A Református Szeretetszolgálat arról számolt be: feltöltötte segélyraktárait, hogy adományokkal is segíthesse a rászorulókat, illetve kitelepítés esetén matracokkal, plédekkel és élelmiszerrel is támogatja a bajba jutottakat.
 Várjuk olvasó-tudósítóink fotóit az árvízi helyzetről ide:tudosito@kisalfold.hu
19. 05 - Kellenek a homokzsákok
A dunaszentpáli Duna-Gyöngye Óvoda a következő állapotfrissítést osztotta meg a Facebookon fél ötkor:

"Dunaszentpáliak Figyelem!!!!!
Figyelem most azonnal kellene 50 ember homokzsákot tölteni a strandihoz!!!!! Holnap reggel 3/4 7 re is várnak mindenkit lapáttal a hivatal elé!!!! osszátok meg! Köszönöm!"
Az ásványrárói önkormányzat nevében Tatainé Popp Rita polgármester dél körül - szintén a Facebookon - arra kérte a lakosságot "fiataloktól, aktív nyugdíjas korúaktól is, hogy jelezzék elérhetőségüket az önkormányzat részére (96/576-053; 20/2539086), hogy vészhelyzet esetén a lehető leggördülékenyebben lehessen a védekezési feladatokat ellátni".

18. 51 - Az elrendelt árvízvédelmi készültségi fokozatok:

- az Esztergomi árvízvédelmi szakasz Esztergomi gátőrjárásán I. fokú árvízvédelmi készültség II. fokúra növelése

- a Komárom-Almásfüzitői árvízvédelmi szakasz I. fokú árvízvédelmi készültség II. fokúra növelése

- a Mosoni-Duna - Rábcamenti árvízvédelmi szakasz Kunszigeti és Abdai gátőrjárásain I. fokú árvízvédelmi készültség II. fokúra emelése

- a Győr-Árpási árvízvédelmi szakasz Ikrényi és Rábapatonai gátőrjárásain I. fokú árvízvédelmi készültség II. fokra növelése

- a Győr-Koroncó árvízvédelmi szakaszon I. fokú árvízvédelmi készültség II. fokúra növelése

- a Koroncó-Mórichida árvízvédelmi szakasz Mérgesi gátőrjárásán I. fokú árvízvédelmi készültség II. fokúra emelése

16. 53 - várhatóan a Szigetközben, Komárom, Esztergom és Budapest környékén lesz a legsúlyosabb a helyzet
A németországi Passaunál a Duna vízállása meghaladta az 1501-ben feljegyzett 1220 centiméteres történelmi csúcsot hétfőn, és Budapesten is elérheti a 2002-ben mért 860 centiméteres rekordértéket.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság összesítése szerint Passaunál legutóbb 2002-ben volt rendkívül magas, 1038 centiméteres a Duna vízszintje, a mostani előrejelzések alapján akár 1240 vagy annál magasabb vízállás sem zárható ki. Nagybajcsnál a Szigetközben 2002-ben 875 centimétert mértek.

A jelenlegi számítások szerint az idén itt várhatóan nem születik újabb vízállási rekord, ugyanis 840, legfeljebb 860 centiméteres tetőzést várnak a szakemberek.

Komáromnál a korábbi rekord vízmagasságnál alacsonyabb érték várható. Az is elképzelhető, hogy végül néhány centivel mégis megdől a 2002-ben beállított rekord. Itt 2002-ben 801 centiméteren tetőzött a folyó, most 780 centiméteres vízállást becsülnek a szakemberek, de akár 805 centiméteres vízszint is lehet. Az eddigi legmagasabb vízállás Esztergomban 771 centiméter volt 2002-ben.

Itt most a 2006-os, 766 centiméteres vízszintnél is alacsonyabb értéket várnak. A jelenlegi előrejelzés szerint a 740 centiméteres szint közelében tetőzhet majd a Duna.

A mostani becsléshez képest akár 25 centiméterrel kevesebb vagy többi is lehet majd a tényleges vízszint. Nagymarosnál most 685 centiméteres - legfeljebb 715 centiméteres - vízszintet várnak a szakemberek, amely épp egy centiméterrel több, mint a 2002-ben mért rekord.

Budapesten 2006-ban 848, 2002-ben pedig az eddig mért legmagasabb szinten, 860 centiméteren tetőzött a Duna. A jelenlegi számítások szerint Budapestnél is megközelíti, s akár meg is haladhatja a legutóbbi rekordértéket a Duna vízállása. A bajor-osztrák határon fekvő németországi Passaunál - ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik - a dunai árhullám tovább emelkedik, az árvízi védekezést irányító válságstáb becslése szerint a vízállás a 1250 centimétert is elérheti.

Giró-Szász András kormányszóvivő hétfői rendkívüli sajtótájékoztatóján mondta azt, hogy az elmúlt ötven év legmagasabb vízszintje várható a Dunán a következő napokban.

Pintér Sándor belügyminiszter rendkívüli készültséget rendelt el Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében. Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató Győrben megbeszélést folytatott a védekezésben részt vevő szervek képviselőivel, majd azt mondta, hogy az árterületeken élőknek el kell hagyniuk házukat, és a parti sportlétesítményeket sem tudják megvédeni a víztől.

A szakemberek azzal számolnak, hogy a tetőzéskor minden szakaszon eléri vagy meghaladja majd a vízállás a harmadfokú készültség szintjét. Hétfőn a Honvédelmi Minisztérium (HM) közigazgatási államtitkára elrendelte a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer (HKR) részleges aktivizálását.

Molnár Béla vízügyi főigazgató azt hangsúlyozta, várhatóan a Szigetközben, Komárom, Esztergom és Budapest környékén lesz a legsúlyosabb a helyzet. A Szigetközben a védvonal alacsonyabb, mint az eddig mért legmagasabb vízszint, így ott homokzsákokkal kell a töltést megmagasítani.

Budapesten a Margitszigetet ideiglenes védművel veszik körbe, és a Római-parton is jelentősebb védekezésre lesz szükség.

16. 45 - Pintér: két megyében van rendkívüli árvízvédelmi készültség

Két megyében, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében van rendkívüli árvízvédelmi készültség - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.

A tárcavezető hozzátette, a jelenlegi információk szerint az eddigi legnagyobb vízmagasság várható az árhullám levonulásakor.

Hangsúlyozta: a technikai és a humán erőforrás is rendelkezésre áll a védekezésre, emellett négyóránként tájékoztatást adnak az embereknek, de ha lényeges vízszintemelkedés lesz, akkor akár óránkénti tájékoztatást is adhatnak.

A későbbiekben várhatóan hajózási tilalmat léptetnek életbe és a közlekedést is korlátozzák - vetítette előre a belügyminiszter.

15. 51 - A dunai vízi rendőrök és a vízi polgárőrök ügyelnek, hogy az elöntött hétvégi házkat se a Szúnyogszigeten, se Véneken ne fosztogassák.
Árvíz Győrben 2013. 06. 03 - munkában a polgárőrök


15. 35 - Több mint százötven szolnoki vízügyes segít a dunai védekezésben

A szolnoki székhelyű Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) állományából 164 gátőr és műszaki szakember segíti társszervezete, a győri Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvizig) munkáját a dunai árvízi védekezésben - közölte Lovas Attila, a Kötivizig igazgatója hétfőn az MTI-vel.
A szolnoki vízügyesek vízőri, segédőri és műszaki irányítói teendőket látnak el, míg egy négytagú csapat vízhozammérést végez - tette hozzá.

A győri központú, a működési területét tekintve Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megye egészét magába foglaló Éduvizig hagyományosan az egyik legfontosabb partnere a szolnokiaknak. A győriek a legutóbb az idén tavasszal az ár- és belvíz elleni védekezés során is jelentős segítséget nyújtottak a Közép-Tiszán.

 Várjuk olvasó-tudósítóink fotóit az árvízi helyzetről ide:tudosito@kisalfold.hu
15. 33 - Komáromnál és Esztergomnál rekord közeli vízállással tetőzhet a Duna

A Duna vízmagassága Komárom-Esztergom megyében péntekre megközelítheti az eddig mért legnagyobb értékeket, Komáromnál a 801 centimétert, Esztergomnál pedig a 771-et az Országos Vízjelző Szolgálat internetes oldalán található előrejelzések szerint.

A folyó vízszintje Komáromnál két nap alatt két és fél métert emelkedett, szombattól hétfőn 13 óráig 300-ról 550 centiméterre nőtt. Esztergomnál ugyanebben az időben a vízszint 350-ről 500 centiméterre emelkedett.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint az esztergomi védvonal esztergomi gátőrjárására első fokú készültséget rendeltek el, a táti gátőrjárásra viszont a legmagasabb, harmadfokú készültséget léptették életbe, mert Táton időközben megkezdték a Kenyérmezei- és az Únyi-patak visszatöltésezésének munkálatait annak érdekében, hogy a Duna ne duzzaszthassa vissza a két patakot.

Szenes Lajos (Fidesz-KDNP), Tát polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a vízügy szakemberei az ideiglenesen elbontott töltéseket visszaállították, a község megkezdi az árvízre való felkészülést.

A Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság kérésére száz-száz katona váltásokban folyamatosan erősíti és magasítja a gátakat Komárom és Szőny térségében.

15. 22 - Árvízhelyzet az Aranyparton és a Petőfi hídnál
Videó: Cseh Róbert


14.58
Gönyűnél a Duna vízállása 832 cm, harmadfokú a készültség. Forrás, részletek:http://www.vizugy.hu/ 


14.45
Mint a fotókon is látszik, térdig ér a víz a győri rakparton.Fotók: Tudósító




Várjuk olvasó-tudósítóink fotóit az árvízi helyzetről ide:tudosito@kisalfold.hu
14.10
Lezárják a Duna szlovákiai szakaszát a hajóforgalom előtt
Hétfő este hat órától a  Duna egész szlovákiai szakaszán lezárják a folyót a hajóforgalom  előtt a fokozódó árvízveszély miatt - közölte az MTI-vel a szlovák  Állami Hajózási Felügyelet (SPS) hétfőn.  
   
"Amennyiben a folyó vízszintje a jelenlegi ütemben  emelkedik, estére várhatóan eléri azt a szintet amely a gyors  sodrással egyetemben nem teszi lehetővé a hajók biztonságos  közlekedését" - mondta a döntés kapcsán az MTI-nek Jana Vadkertyová  az SPS szóvivője.  
   
A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) hétfőn napközben  másodfokúról harmadfokúra minősítette át az általa korábban kiadott  árvízvédelmi riasztást, ez továbbra is öt dél-szlovákiai járásban, a  pozsonyi, a szenci, a dunaszerdahelyi, a komáromi járásokban,  illetve az érsekújvári járás déli részében van érvényben.  
   
Az SHMÚ fokozott árvízvédelmi készültséget rendelt el három  dél-szlovákiai járásban.  Ezek közül a dunaszerdahelyi járásban  illetve az érsekújvári járás déli részében elsőfokú, a pozsonyi  járásban pedig a másodfokú árvízvédelmi készültség a hatályos. A  Szlovák Hidrometeorológiai Intézet közlése szerint a harmadfokú  árvízvédelmi készültség elrendelésének feltételeit (850 centiméteres  vízszint) a Duna Pozsonynál várhatóan már kedd délelőttig eléri és a  helyzet további súlyosbodására is számítani lehet.  
   
A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) által kiadott  árvízvédelmi riasztások foka a folyó vízszintjének várható  alakulását, az árvízvédelmi készültség foka pedig a már elért  vízszintet jelzi.

13.40
Döntöttek a vámosszabadi  határátkelőhely átmeneti lezárásáról

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint  Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye dunai töltésein  rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el, amely lehetővé  teszi a társszervek, így a polgári védelmi egységek és a honvédség  bevonását a védekezésbe.  
   
Az érintett megyei védelmi bizottságok döntöttek a vámosszabadi  határátkelőhely átmeneti lezárásáról, valamint Komárom alatt  ideiglenes védvonal kiépítéséről is - áll az OVF közleményében.

13.12

A Duna áradása jelenleg Győr-Moson-Sopron megyét - ezen belül  főként Mecsért és Dunaszentpált -, valamint a fővárost érinti leginkább

Az  Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakemberei a 2002-es árvízhez hasonló helyzet  kialakulásával számolnak, akkor összesen ötmillió homokzsákot  használtak fel a védekezés során.   
   
A Duna áradása jelenleg Győr-Moson-Sopron megyét - ezen belül  főként Mecsért és Dunaszentpált -, valamint a fővárost érinti leginkább, de már zajlanak az előkészületek Komárom-Esztergom, Pest,  valamint Fejér, Tolna és Baranya megyében is.

12.50
Lezárhatják a Petőfi hidat
Várhatóan le kell zárni a Petőfi hidat a forgalom elől - tudatta Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet szóvivője. A Dunán és a Mosoni-Dunán levonuló árhullám a Rábán is visszaduzzasztotta a vizet, amelynek szintje elérheti az előrejelzések alapján azt a magasságot, amikor a belváros védelmében a vízügyi igazgatóságnak be kell építenie a vízvédelmi kaput. A szakemberek megkezdték az előkészületeket.

- Nem azért kell zárni - hangsúlyozta a szóvivő - mert a hídnak baja esne, ha elérné a folyó a szerkezet alsó élét, hanem azért, hogy a Vízügyi Igazgatóság árvízi védekezése teljes körű lehessen. A Rába folyó mentén a Zechmeister úton egy árvízvédelmi fal húzódik a töltés felső részén, amelyet keresztül tör a Petőfi híd.

A kapuzat beépítéséhez le kell zárni a hidat, sem gyalogosok, sem autósok, sem kerékpárosok nem haladhatnak át rajta. A zárásról akkor születik döntés - akár kedden, de lehet, hogy csak a hét második felében - amikor a kapuzat beépítését a vízszint indokolttá teszi. A közlekedőknek így van idejük felkészülni rá. A Petőfi híd helyett a kerékpárosok, autósok számára a Rába kettős híd javasolt, de gyalogosok számára - azért, hogy ne kelljen túl nagyot kerülniük - megnyitják a Petőfi híd melletti közműhidat is. A szóvivő elmondta: a hibás lépcsőfokok gyors javításáról soron kívül intézkednek.

A Kossuth utca-Erkel Ferenc utca csomópontjában hétfőn sárga villogóra állították a lámpákat, hogy a terelésben részt vevő többlet járműforgalom gördülékenyebben tudjon áthaladni. A Petőfi híd lezárása alatt a Rába-kettős hídon végzendő korrózióvédelmi, mázolási munkálatokat - forgalomkorlátozó hatása miatt - felfüggesztették.


Árvízi helyzet külföldön. Tudósítás itt >>

Óriási árvizek Európában

12.40

Tudósítói fotók a Móricz Zsigmond rakpartról és az Aranypartról
Fotók: Tudósító


12.28
Várhatóan a Szigetközben, Komárom, Esztergom és Budapest  környékén lesz a legsúlyosabb a helyzet

Az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a  következő napokban várható árvízhelyzetben számítani kell - mondta  Giró-Szász András kormányszóvivő hétfői sajtótájékoztatóján a  Parlamentben.  
   
A kormányszóvivő kiemelte: a védekezéshez szükséges összegek  rendelkezésre állnak, bármilyen komoly probléma megoldását lehetővé  teszi a költségvetés. Magyarország tavasszal már bizonyította, hogy  képes megfelelően kezelni az ilyen helyzeteket, és a kormány az  illetékes szervekkel "megfelelő előkészítés után áll ezen probléma  megoldása elé" - fogalmazott.  
   
Giró-Szász András szólt arról, hogy a belügyminiszter az  Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésére rendkívüli  készültséget rendelt el Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom  megyében.  
   
Molnár Béla vízügyi főigazgató hangsúlyozta: ezer kilométeren,  öt-hatezer ember bevonásával védekeznek az árvíz ellen. Ehhez jöhet  még az önkormányzatok részéről további 18-20 ezer ember - tette  hozzá.  
   
Várhatóan a Szigetközben, Komárom, Esztergom és Budapest  környékén lesz a legsúlyosabb a helyzet. A Szigetközben a védvonal  alacsonyabb, mint az eddig mért legmagasabb vízszint, így ott  homokzsákokkal kell a töltést megmagasítani -magyarázta.  
   
Molnár Béla a fővárosi helyzetről elmondta: az eddigi  legmagasabb vízszint körüli értéket várnak, 860 centiméter körül  tetőzhet a Duna, vagyis a jelenleginél körülbelül három méterrel  lesz magasabb a vízszint. A Margitszigetet ideiglenes védművel  veszik körbe, és a Római-parton is jelentősebb védekezésre lesz  szükség.  
   
Jelenleg 383 kilométeren védekeznek az árvíz ellen, 286,5  kilométeren első-, 35,3 kilométeren másod-, 61,6 kilométeren pedig  harmadfokú a készültség - közölte a főigazgató, megjegyezve, hogy  ezen értékek gyors és hirtelen növekedésére számítanak a következő  napokban.  
   
Molnár Béla elmondta: hétfő reggel 8 órakor összeült az országos  műszaki irányítótörzs, hogy tájékoztasson a fejleményekről, később  pedig a belügyminiszter számolt be a miniszterelnöknek a helyzetről.  A védekezésben részt vevő szervek között megkezdődtek az  egyeztetések - hangsúlyozta.  
   
Közlése szerint Szolnokról már átvezényeltek 160 műszaki  szakembert Győrbe, továbbá Pécsről, Miskolcról és Nyíregyházáról is  hasonló átcsoportosítást terveznek, míg a szegedi és a gyulai  vízügyi igazgatóságon készenlétben állnak.

12.19

Árvíz Győrben - fotók
Árvíz Győrben 2013. 06.03. - Lapos, Radó, Petődi híd, Mosoni Duna. Fotók: Cseh Róbert


12.06

Lezárhatják a Petőfi hidat
A kisalfold.hu értesülése szerint várhatóan a Petőfi hidat is hamarosan le kell zárni a forgalom elől. A szakemberek megkezdték az előkészületeket.

11.30

Győrben a vízállás kedd reggelre várhatóan 550-570 cm közé várható
 
Hétfő kora reggeltől elrendelt árvízvédelmi készültségi fokozatok:
■az Esztergomi árvízvédelmi szakasz Esztergomi gátőrjárásán I. fokú árvízvédelmi készültség, a Táti gátőrjáráson III. fokú árvízvédelmi készültség

■a Vének-Dunaremete árvízvédelmi szakaszon a II. fokú árvízvédelmi készültség III. fokú készültségre növelése

■a Dunaremete-Rajka árvízvédelmi szakaszon I. fokú árvízvédelmi készültség II. fokra emelése

■a Vének-Dunaszentpál árvízvédelmi szakaszon III. fokú készültségre emelése

■a Mosoni-Duna - Rábcamenti árvízvédelmi szakasz Kunszigeti és Abdai gátőrjárásain I. fokú árvízvédelmi készültség

■a Győr-Árpási árvízvédelmi szakasz Ikrényi és Rábapatonai gátőrjárásain I. fokú árvízvédelmi készültség

■a Győr-Koroncó árvízvédelmi szakaszon I. fokú árvízvédelmi készültség

■a Koroncó-Mórichida árvízvédelmi szakasz Mérgesi gátőrjárásán I. fokú árvízvédelmi készültség
Az árvízzel veszélyeztetett településeken kirendelt vízügyi műszaki felelősök koordinálják az előkészítő és védekezési munkákat. Több helyszínen ideiglenes homokzsák töltő telepet alakítottak ki - olvasható azÉszak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság honlapján.

A projektekkel érintett vízfolyásokon a kivitelezők részvételével folyik a védekezés, a VIZIG felügyelete mellett.

A védekezési tevékenységbe bekapcsolódik a szolnoki, nyíregyházi, miskolci és a pécsi vízügyi igazgatóság is.

Meteorológiai helyzet és előrejelzés
A csütörtök óta a Duna vízgyűjtőinek időjárását meghatározó ciklon hatására ma reggelig még több alpesi vízgyűjtő területen hullott jelentős mennyiségű csapadék. Az előző 24 órában a bajorországi és felső-ausztriai vízgyűjtőkön sokfelé mértek 50-70 mm fölötti, egy-két helyen 100 mm-t elérő értékeket. Mára a vízgyűjtőkön a legtöbb helyen megszűnt a csapadéktevékenység.
Holnaptól átmenetileg anticiklonális, majd inkább a helyi hatások alakítják az időjárást. Az OMSZ tegnap reggeli előrejelzése szerint a következő hat napban egyik vízgyűjtőn sem várható területi átlagban jelentős csapadék
A középtávú előrejelzések június közepéig nem számolnak térségünket érintő, újabb nagy mennyiségű csapadékkal, de az egyelőre továbbra is alapvetően ciklonális helyzet miatt kisebb mennyiségekre szinte minden nap számítani lehet.

Hidrológiai helyzet és előrejelzés
A Duna felső szakaszán és a mellékágakon folytatódott a vízállás emelkedése. Passaunál az Inn és a Duna is árad még, de az előrejelzések szerint a mai nap folyamán a déli órákban tetőzés várható.

A vasárnap este 6 órakor az árhullám szintje meghaladta a 2002. 08. havi 1050 cm vízállást. Kienstocknál, jelenleg 956 cm vízállás mellett 9250 m3/s vízhozamot vezet a folyó. Dévénynél is emelkedik a vízszint. A vízhozam a hajnali órákra 6500 m3/s-re nőtt, míg holnap reggelre 8000 m3/s feletti vízhozamra kell számítani. A nap folyamán az áradó dévényi vízhozamnak megfelelően az átadott vízmennyiség további növelésére kell számítani. A holnap reggelre a rajkai vízhozam eléri a 4000 m3/s-ot, a vízállás pedig a 400 cm-t.

Bősnél vasárnaptól egészen hétfő hajnalig intenzív tározó előürítés volt tapasztalható. Nagybajcs térségében reggel 5 órakor a vízállás 584 cm volt, ez a mai napon tovább emelkedik. Holnap reggelre 650-670 cm vízállásra számítunk.

Győr térségében a vízállapotokat az áradó Duna, valamint a Rába és a Lajta vízjárása együttesen alakítja. Ma hajnali vízállás 489 cm volt, a vízszintek a befogadó Duna visszahatása miatt tovább fognak emelkedni a mai napon.

A számításaink szerint (feltételezett Kienstock 11400 m3/s) Győrben a vízállás elérheti a 830 cm-t. Győrben a vízállás kedd reggelre várhatóan 550-570 cm közé várható. A Duna árhullám a Rába alsó szakaszára is visszahat.
Komárom és Esztergom térségében is tovább emelkedtek a vízállások ma reggelre. Komáromnál a  ma reggeli vízállás 534 cm. Esztergomban a vízállás ma délelőtt átlépi az I. fokú készültség szintjét (500 cm). Az előrejelzések teljesülése esetén az árhullám Komáromnál és Esztergomnál meg fogja haladni a III. fokú készültség szintjét.

A Rábán és Répcén kisebb vízállás emelkedés tapasztalható, érdemi árhullám kialakulására nem számítunk A Lajta teljes szakaszán kissé emelkedő vízjárás érvényesül.

Belvíz
A Hanság-Rábca belvízrendszeren az abdai árvízkapu, és a pinnyédi-zsilip is zárva van, a szivattyútelepi külvizeken holnap reggelig további emelkedő vízszinteket prognosztizálunk.

A Mosoni-Duna alsó szakaszán a Duna visszaduzzasztó hatása határozza meg a vízszinteket, holnap reggelig további emelkedés várható.

A hidrológiai helyzet alakulását továbbra is folyamatosan figyelemmel kísérjük és a beérkező adatok ismeretében szükség szerint új előrejelzést adunk ki.



10.47

Ez a helyzet Szlovákiában

Lezárták a Duna rakpartját Pozsonynál a fokozódó árvízveszély miatt hétfőn délelőtt,  a folyó egész szlovákiai szakaszán másodfokú árvízvédelmi riasztást  rendelt el a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ), amely a nap  folyamán a veszély fokozódására számít.  
   
A Duna német és osztrák szakaszán az esőzések által  kiváltott vízszintemelkedés miatt másodfokú árvízvédelmi riasztás  van érvényben a folyó egész szlovákiai szakaszán.  
   
A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet weboldalán közölt adatok  szerint a másodfokú riasztás hétfőn délelőtt öt dél-szlovákiai  járásban, a pozsonyi, a szenci, a dunaszerdahelyi, a komáromi  járásokban és az érsekújvári járás déli részében volt érvényben. A  SHMÚ megállapítása szerint a nap folyamán az esőzések várható  folytatódása miatt az árvízveszély fokozódására van kilátás és a  harmadfokú árvízvédelmi riasztás életbe léptetésére is számítani  lehet.  
   
A Duna szlovákiai szakaszának emelkedő vízszintje miatt  kialakult helyzet kapcsán hétfőn délelőtt a bősi vizierőmű műszaki  stábja is ülést tart. Ezzel kapcsolatban Ján Stolicny a vizierőmű  igazgatója arról tájékoztatta a TASR szlovák közszolgálati  hírügynökséget, hogy nagy a valószínűsége, hogy olyan döntés  születik, melynek alapján már a délután folyamán lezárják a folyó  szlovákiai szakaszát a hajóforgalom előtt.  
   
A pozsonyi rendőrkapitányság hétfőn délelőtt tíz órai hatállyal  lezárta a Duna jobb oldali, Ligetfalu felől lévő rakpartját  Pozsonynál a fokozódó árvízveszély miatt. A rendőrség az érintett  területen parkoló gépkocsik eltávolítására szólított fel, kilátásba  helyezve azok elvontatását. A korlátozás az intézkedés  visszavonásáig marad érvényben.  
   
Az esőzések és a Csehországban kialakult árvízhelyzet  fen
nakadásokat okoznak a szlovák vasúti forgalomban is, a Szlovák  vasúti társaság (ZSSK) tájékoztatása szerint jelentős késésekre kell  számítani több Csehországból érkező vonatjárat esetében is. A  vonatok késésének időtartama 2 és 5 óra között mozog.


10.33

Hétfő reggeli vízállás:
Elöntötte a Lapos tanszéket a víz. Fotók: Tudósító


Várjuk olvasó-tudósítóink fotóit az árvízi helyzetről ide:tudosito@kisalfold.hu

10.05
Dunai árhullám: a kritikus pontokat vizsgálják 
˝A 2002-es árvízi szintet elérheti, sőt meghaladhatja a Dunán érkező árhullám˝ - erősítette meg értesüléseinket Bakondi György országos katasztrófavédelmi igazgató a hétfő reggeli győri sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a megyei kritikus pontok ugyanazok lehetnek, mint 2002-ben voltak, de az időarányos feladatokat elvégezték.

Széles Sándor megyei kormánymegbízott hozzátette: ma átvizsgálják a helyi védekezési terveket, különösen a kritkus pontokat veszik górcső alá.

Németh József vízügyi igazgató elmondta: a Duna Kienstocknál holnap tetőzik, ez alapján tudják majd kiszámolni a nagybajcsi legmagasabb vízállását, mely péntek-szombat körül várható.

Sallai Péter megyei katasztrófavédelmi igazgató szerint felkészültek az árhullámra, felmérték a rendelkezésre álló erőforrásokat. Csak a legvégső esetben kerülhet sor kitelepítésre.


9.37

Ez a helyzet Ausztriában

Tovább emelkedik a Duna és  az Inn vízállása Ausztriában az előrejelzések szerint hétfőn, míg a  nyugatabbra fekvő tartományokban már nagyrészt levonult az árhullám  a folyókon.  
   
Különösen Felső- és Alsó-Ausztriában, az Inn és a Duna  mentén romlott a helyzet hétfőre virradóra. A folyók vízállása  továbbra is megközelíti, helyenként meghaladta a 2002-es nagy  árvízkor mért szintet. A Duna Kienstocknál hétfő reggel 9,59 méteren  állt, délutánra 10,92 méteres vízállást jeleznek. Az Ausztriában és  Németországban az "évszázad árvizeként" emlegetett 2002-es áradáskor  10,9 méter volt ezen a helyen a Duna vízállása.  
   
Vasárnap óta több száz embert helyeztek biztonságba Ausztriában  az ár elől.  
   
Az Inn mentén, a német határ közelében Schärding és Braunau  település került víz alá. A Dunához hasonlóan az Inn vízállása is  várhatóan tovább emelkedik hétfőn.  
   
Kritikus a helyzet a cseh-osztrák határ és a Duna között elnyúló  Wachau térségben is. Az apátságáról híres Melk történelmi belvárosát  vasárnap elöntötte a víz, és a hatóságok nem zárják ki, hogy máshol  is átcsap az ár a mobil gátakon.  
   
Nyugatabbra, Linznél a Duna tetőzését hétfő délutánra várják. A  folyó előző nap kilépett a medréből, és hétfőn már több bevezető  utat is le kellett zárni, de egyelőre nem okozott jelentős károkat  az áradás.   
   
Áll a víz a Bécshez közeli Klosterneuburg városka üdülőtelepén  is, de az előrejelzések szerint az 1980-as években elkészült Új-Duna  csatornának köszönhetően a fővárost nem veszélyezteti az árhullám.  
   
Valamelyest enyhült a helyzet hétfőn a nyugati országrészben,  Salzburg és Tirol tartományokban. Salzburgnál a Salzach folyó már  elérte legmagasabb szintjét, miután előző nap átlépte az  árvízvédelmi töltést.  
   
Salzburg tartomány hegyvidéki részein, Pinzgau és Pongau  körzetében változatlanul veszélyesen áradnak a hegyi patakok és  nemcsak az elöntésekkel, hanem földcsuszamlásokkal is küzdenek a  tűzoltók. Két embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván, és  legalább egy ember biztosan meghalt a természeti katasztrófában.  
   
Visszahúzódóban van az ár Tirolban, Kössen térségében, ahol  vasárnap több száz parasztgazdaságot öntött el egy hegyi patak. A  takarítási munkálatokat ennek ellenére csak napok múlva tudják majd  elkezdeni.  
   
Az áradások jelentős fennakadásokat okoznak Ausztriában a vasúti  közlekedésben. A Bécsből nyugatra tartó egyik vasúti fővonalon nem  közlekednek szerelvények. Számos utat, főútvonalat is lezártak  Ausztriában, elsősorban a Duna mentén.  
   
Az időjárás-előrejelzések szerint hétfőn mérséklődik a csapadék  mennyisége. Míg szombat óta négyzetméterenként 200-220 liter eső  esett Ausztria egyes nyugati és középső területein, hétfőn már csak  2-10 liter várható.

9.35

Bezár a győri uszoda

˝A Duna és mellékfolyóinak áradása miatt a győri Magyar Vilmos uszoda 2013. június 3-án hétfőn 12 órakor bezár.˝ Részletek >>

8.47
A Mosoni-Duna vízállásának emelkedése miatt a Móricz Zsigmond rakpart alsó szakaszát lezárták, ezért a CITY jelzésű autóbuszjáratok terelőúton, mindkét irányban a Széchenyi hídon át közlekednek. Részletek >>

8.15
Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a Duna vízállása Nagybajcsnál hétfő estére elérheti a 648 centimétert is.
Forrás: Országos Vízjelző Szolgálat
Forrás: Országos Vízjelző Szolgálat


Hétfő, 8.09
Fennakadásokat  okoz az osztrák vasúton a Duna áradása, a folyó ugyanis   vasútvonalakat mosott el, alagutakat árasztott el - közölte a  Mávinform hétfőn reggel.   
    
A Budapest-Insbuck-Zürich útvonalon járó Wiener Walzer  nemzetközi vonatot nem közlekedtetik, a Németországba közlekedő  vonatok jelentős, 100-120 perc késéssel, kerülő úton át haladnak  osztrák és német területen.   
    
Az osztrák vasút (ÖBB) tájékoztatása alapján kérik az utasokat,  hogy aki teheti, halassza el ausztriai, illetve németországi és  svájci utazását.    
    
A Mávinform közölte azt is: meg nem erősített információk  alapján Salzburg és München között vonatpótló autóbuszok viszik az  utasokat, ám erről az osztrák féltől még nem érkezett hivatalos  közlés a MÁV Zrt.-hez, illetve a MÁV-Start Zrt.-hez.

Vasárnap, 14.28

A Dunán érkező árhullám, illetve a kedvezőtlenül alakuló hidrológiai helyzet miatt a Központi védelemvezető

• a Vének-Dunaremete árvízvédelmi szakaszon 2013.06.03. 06 órától a II. fokú árvízvédelmi készültség III. fokú készültségre emelését rendeli el.
• a Vének-Dunaszentpál árvízvédelmi szakasz Bácsai gátőrjárásán 2013.06.03. 06 órától a II. fokú árvízvédelmi készültség III. fokú készültségre a Győr-révfalui és a Zámolyi gátőrjárásokon az I. fokú árvízvédelmi készültség III. fokú készültségre emelését rendeli el.
• az Esztergomi árvízvédelmi szakasz Esztergomi gátőrjárásán 2013.06.03. 06 órától I fokú árvízvédelmi készültséget, a Táti gátőrjáráson III fokú árvízvédelmi készültséget rendeli el.
• a Mosoni-Duna-Rábcamenti árvízvédelmi szakasz Kunszigeti és Abdai gátőrjárásokon 2013.06.03. 06 órától I fokú árvízvédelmi készültséget rendeli el.
• a Győr-Árpási árvízvédelmi szakasz Ikrényi és Rábapatonai gátőrjárásokon 2013.06.03. 06 órától I fokú árvízvédelmi készültséget rendeli el.
• a Győr-Koroncó árvízvédelmi szakaszon 2013.06.03. 06 órától I fokú árvízvédelmi készültséget rendeli el.
• a Koroncó-Mórichida árvízvédelmi szakasz Mérgesi gátőrjárásán 2013.06.03. 06 órától I fokú árvízvédelmi készültséget rendeli el.


Videó: Cseh Róbert


Jön az árhullám: emelik az árvízvédelmi készültséget a Duna megyei szakaszain

Szombat, 19.25

Meteorológiai helyzet és előrejelzés

Az elmúlt 24 órában a felső Duna-szakasz németországi és ausztriai vízgyűjtőin sokfelé hullott 30-50 mm-t elérő csapadékmennyiség. Keletebbre, a Traun-Enns vízgyűjtőn és a Bécsi medence térségében 15 és 40 mm közötti mennyiségeket mértek. Ausztria legkeletibb tartományaiban, így a Lajta és a Rába-Répce felső szakaszainak vízgyűjtőin jellemzően 15 mm alatti csapadékmennyiség hullott.

A csütörtök óta a Duna vízgyűjtőinek időjárását meghatározó ciklon hatására hétfő reggelig még több vízgyűjtő területen számíthatunk jelentős mennyiségű csapadékra. Az OMSZ tegnapi előrejelzése szerint a mai és a holnapi nap során a Felső-Duna vízgyűjtőjén és a Bécsi medence térségében területi átlagban 40-45 mm, az Inn és a Traun-Enns területén 65-70 mm csapadék várható.

A többi vízgyűjtőn 15 mm körüli, vagy az alatti mennyiség várható. A fenti csapadék túlnyomó része a legtöbb helyen szombatról vasárnapra 24-36 óra leforgása alatt hullik majd le.

Hidrológiai helyzet és előrejelzés

A Duna német és felső ausztriai szakaszán és a mellékágakon változó intenzítással tovább folytatódott a vízállás emelkedése, míg az alsó ausztriai szakaszon 5300 m3/s vízhozam mellett tegnap délutántól stagnáló, kissé változó jellegű. Ezt követően szombatra az előrejelzett csapadéktevékenység hatására újabb vízállás emelkedés várható.

Dévénynél a vízállás folyamatosan emelkedik.

Bősnél a tározó szintje a tegnapi nap kora délutáni órákig stagnáló, majd este 10 óráig áradó jellegű volt. Ezt követően ma reggelig jelentősen csökkentették.

Ennek hatására Nagybajcs térségében hajnal 3-kor a vízállás elérte az I. fokú készültség szintjét (470 cm) és az óta folyamatosan emelkedik.

Napközben Nagybajcsnál 520 cm körüli vízállásnál az áradás intenzításának csökkenésére számítunk, majd az Öreg Duna mederben, lassabban érkező vízmennyiség ismét az áradás ütemét növelni fogja.

A vasárnap  reggelre várható vízállás 540-560 cm, tehát várhatóan meg fogja haladni a vízállás a II. fokú készültség szintjét.

Az előrejelzett vízhozam beválása esetén számításaink szerint Nagybajcsnál 680 cm vízállást az árhullám meg fogja haladni (III. fok. 610 cm).

Az Országos Vízjelző Szolgálat csapadék előrejelzés alapján készült riasztása szerint a 6 napos csapadéktevékenység beválása esetén – amely hétfő reggeli tart – az előrejelzési időszak végére (jún. 6.) a Nagybajcsi vízállás elérheti a 820 cm-t. Ez alapján a komáromi vízállás elérheti a 790 cm-es értéket, az esztergomi pedig a 760 cm-es értéket. Ezeket az értékeket előrejelzési szinten vasárnap lehet pontosítani.

Győr térségében ma reggel a vízállás 377 cm volt, a vízszintek a befogadó Duna visszahatása miatt folyamatosan tovább emelkednek a nap folyamán. A számításaink szerint Győrben a vízállás meg fogja haladni az 560 cm-t.

A győri rakpart szintjét (430 cm) várhatóan szombat délelőtt meg fogja haladni a vízállás.

Az OVSz hatnapos előrejelzésének beválása esetén a vízállás Győrben is meghaladja a III. fokú készültségi szintet (650 cm), és Mecsér vízmércén eléri a 330 cm vízállást.

Komárom és Esztergom térségében is emelkedtek a vízállások ma reggelre. Az osztrák előrejelzések alapján elvégzett számításaink szerint az árhullám Komáromnál és Esztergomnál meg fogja haladni a II. fokú készültség szintjét.

A Dunán érkező árhullám, illetve a kedvezőtlenül alakuló hidrológiai helyzet miatt a Központi védelemvezető
•a Dunaremete-Rajka árvízvédelmi szakaszon 2013.06.01. 10 órától az I. fokú árvízvédelmi készültséget rendel el.
•a Vének-Dunaremete árvízvédelmi szakaszon 2013.06.02. 06 órától az I. fokú árvízvédelmi készültség II. fokú készültségre emelését rendeli el.
•a Komárom-Almásfüzitő árvízvédelmi szakaszon 2013.06.02. 06 órától az I. fokú árvízvédelmi készültséget rendel el.
•a Vének-Dunaszentpál árvízvédelmi szakaszon a Bácsai gátőrjáráson 2013.06.02. 06 órától az I. fokú árvízvédelmi készültség II. fokú készültségre emelését rendeli el.
•a Vének-Dunaszentpál árvízvédelmi szakasz többi gátőrjárásán 2013.06.02. 06 órától az I. fokú árvízvédelmi készültséget rendel el.

Belvíz
A Hanság-Rábca levezetőrendszeren az abdai árvízkapu, és a pinnyédi-zsilip zárva van, a rendszer szivattyútelepi külvizein holnap reggelig további emelkedő vízszinteket várhatók.

A Mosoni-Duna alsó szakaszán a Duna visszaduzzasztó hatása fogja meghatározni a külvízszinteket.

Az előrejelzés a hidrológiai és a meteorológiai (várhatóan lehulló csapadék mennyiség) prognózis alapján készült.

A hidrológiai helyzet alakulását továbbra is folyamatosan figyelemmel kísérjük és a beérkező adatok ismeretében szükség szerint új előrejelzést adunk ki.

Forrás: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video