2013. március 27., szerda

Így látták a tűzoltók a hókáoszt

Honlapján hozza nyilvánosságra a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete azokat az e-maileket, amelyeket a mentésben részt vevő tűzoltók írtak egymásnak március 14-én és 15-én. Ezekből kitűnik, hogy súlyos hiányosságokat tapasztaltak a mentőegységek kommunikációjában és azok irányításában. A leveleket nemcsak a Belügyminisztériumnak és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak küldik el, hanem az ombudsmannak is, hogy segítsék az ő vizsgálatát a márciusi hóviharról.


„Tegnap szolgálatban voltam és teljes volt a káosz! A művelet-irányítás azt se tudta hol van! A PAJZS behalt! A reggeli riasztás este 6 körül jött meg a pajzson!! – részlet abból a több mint 10 e-mailből, amelyben a tűzoltók kommunikációs problémákra is panaszkodtak. 

Az említett PAJZS belső irányítási informatikai rendszer, amely - leterhelve - nem tudja fogadni a hívásokat. Ezt a tűzoltók már többször szóvá tették, mindhiába - mondta a szakszervezeti vezető.

„Sajnos a PAJZS rendszernek van egy olyan tulajdonsága, hogyha összeomlik a rendszer, akkor a beérkezett jelzés 4-5-6 óra múlva, vagy amikor visszaáll, akkor kerül be a rendszerbe” – mondta el Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke. Szerintük a szervezésben is voltak hiányosságok. „Beültették X városban a kollégákat egy buszba, hogy el kell menni havat lapátolni és menteni az embereket egy másik városba, majd mikor megérkeztek, megkérdezték, mit keresnek itt, őket senki nem hívta” – közölte Salamon.
Salamon Lajos maga is úton volt a március közepén tombolt hóviharban, de a rendőrök, akiket megkérdezett, csak azt tudták, hogy őket arra a posztra vezényelték, de arról senki sem tájékoztatta őket, hogy mi történik 20-30 km-rel odébb. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete szerint a mentés egyáltalán nem volt akkora siker, mint ahogyan azt a belügyi tárca értékeli. Ráadásul a vezetők késlekedtek egyes döntések meghozatalával is. 

„Későn kerültek bevetésre olyan egységek, amelyekre szükség lett volna, valamint sajnos bevetésre sem kerültek olyan egységek, amelyekre szükség lett volna”  - mondta.

Az elnök az ATV kérdésére azt mondta: az e-mailek nyilvánosságra hozatalával nem a személyes sérelem vezeti őket, hiszen köztudottan nincsenek jóban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjével. Szakmai problémákra szeretnék felhívni a figyelmet. Ám csak név nélkül, és ennek oka van: féltik az állásukat. 

atv.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video