2013. március 25., hétfő

Belehúz a márciusi tél


Az ország 10 megyéjében, valamint a főváros területén is figyelmeztetések vannak érvényben havazás, illetve a várható hófúvás miatt.

A kezdeti hószállingózás, gyenge havazás után már a délelőtti, déli óráktól délnyugat felől intenzívebb havazás kezdődik. Keleten, délkeleten vegyes halmazállapotú csapadék várható havas eső, eső formájában, de főként este akár ónos vagy fagyott eső sem zárható ki – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Hétfő éjfélig a Dunától nyugatra több mint 10 centiméternyi friss hó hullhat. A délnyugati határ közelében akár 15 centiméter körüli friss hó is leeshet, de a meteorológiai szolgálat szerint a hómennyiség becslése erősen bizonytalan. Az estétől megerősödő északkeleti szél több helyen okozhat hófúvást, magasabb hóbuckák kialakulására főként Baranya és Tolna megye térségében lehet számítani.
Fotó: MTI
Narancssárga figyelmeztetés
Fejér, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére mind a havazás, mind a hófúvás miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat. E szerint a 24 óra alatt lehulló hó mennyisége ezeken a területeken meghaladhatja a tíz centimétert. A friss hóval borított területeken pedig a szél hótorlaszokat emelhet.
Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, valamint Budapesten is készülni kell gyenge hófúvásra, emiatt ezeken a területeken is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
Mérlegeljék az autósok
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábbi felhívásaiban mindenkitől azt kérte, hogy reggel indulás előtt tájékozódjon az időjárásról és az utak állapotáról, továbbá figyeljék a hatóságok tájékoztatóit. Továbbá, hogy Tolna és Baranya megyében - ahol erős hófúvás várható - aki teheti, ne induljon útnak.
Fotó: MTI
Húsvétig marad a tél
Hétfőn és kedden országszerte fehérbe borulhat az ország.
Kedden folytatódik a borongós idő, sokfelé várható havazás, délkeleten, keleten havas eső, eső is hullhat, az élénk, olykor erős északkeleti szél pedig hófúvásokat okozhat. Az ország nagy részén napközben is fagypont körül alakul majd a hőmérséklet, -5 fok és 0 fok közötti hőmérséklet várható - írja az Időkép.
Szerdán kezdetben még többfelé várható havazás, majd fokozatosan megszűnik az ország nagy részén a csapadék. Északkeleten még élénk lehet a szél, de már magasabb maximumokra van kilátás, -3 és +1 fok között alakul a csúcshőmérséklet.
Csütörtöktől egyre enyhébb időjárásban lehet részünk, helyenként esővel. A nap folyamán -3 és +5 fok várható.
Pénteken nyugaton viharos lehet a déli szél, 2-8 fok közötti hőmérsékletre számíthatunk.
Március utolsó hétvégéje ugyan csapadékosnak ígérkezik, ám 14-16 fok közötti hőmérséletet ígér az előrejelzés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video