2013. február 18., hétfő

Mi is az a capoeira?


Mi is az a capoeira?
"A capoeira egy brazil harcművészeti játék, melyet a 16. században a rabszolgák alakítottak ki. Fürge, trükkös mozdulatok jellemzik; gyakran közel a földhöz, vagy kézen-/fejenállva művelik, mindig zenére. Egyes verzióiban sok akrobatikus elem található. A capoeira szónak számos jelentése létezik, ezek egyike a Brazília belsejében található erdős területekre utal, feltehetőleg azokra a helyekre, ahol a szökött rabszolgák próbáltak elrejtőzni. Az 1970-es években megjelenő break-tánc számos mozdulata nagyon hasonló, ezért sokak szerint a capoeriából származik. Két fő stílusirányzat létezik a capoeirán belül: az egyiket lassabb, földközeli mozdulatsorok valamint a hagyományok és rítusok tiszteletben tartása jellemez, ez az Angola. A másik stílus az ún. Regional, amelyet folyamatos, akrobatikus mozgáskombinációk dominálnak. Itt a technikán és a stratégián van a hangsúly. Mindkét stílusra jellemzőek a cselek, színlelt támadások, lendületes rugások, illetve az ellenfél egyensúlyból való kimozdítását célzó mozdulatok."
"A Capoeira küzdősportot dél-amerikai rabszolgák alakították ki. Szerettek volna ugyanis egy küzdősportot kifejleszteni, de mivel gazdáik ezt tiltották nekik, sportjuk leplezésére táncos lépéseket alkalmaztak. A Capoeira aerobik ebből a brazil küzdosportból kialakított aerobik mozgásforma, amelyben táncos és küzdosportra jellemzo gyakorlatokkal egyaránt találkozhatunk. A kettő ötvözése egy igen intenzív órát eredményez, amely a hátizmon kívül leginkább a combizmot, a hasizmot és a farizmot dolgoztatja meg. Akik a derekukról, csípőjükről szeretnének fogyni,
nem fognak csalódni. A Capoeira aerobik korra és nemre való tekintet nélkül ajánlható mindenkinek, de különösen előnyös azoknak, akik ülőmunkát végeznek, vagy gyakran fájlalják hátukat."
Nos nekem jól jönne, utána kellene érdeklődni, csak az én fájós csontjaimmal menne-e, kétlem... :( De a fiúkat nézni nagy élmény volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video