2013. február 22., péntek

Mennydörgéses hóvihar tombol az Egyesült Államokban Mennydörgéses snow storm rages in the United States

Mennydörgéses hóvihar bénította meg a közlekedést csütörtökön az Egyesült Államok középső régióiban. Az ítéletidő összesen mintegy 60 millió embert érint, 20 államban, csaknem 2 millió négyzetkilométeren.


Az érintett területen számos helyen zárva maradtak a közhivatalok és az iskolák. Kansas, Nebraska, Texas, Oklahoma és Illinois nagy része fehérbe öltözött. A kansasi Dodge City környékén 46 centiméter hó esett. Jay Nixon, Missouri állam kormányzója szükségállapotot hirdetett a 25 centiméteres, lucskos hótakaró miatt.
Szükségállapot van a missouri Kansas Cityben is, ahol a repülőteret is bezárták az 1912 óta nem tapasztalt intenzitású hóvihar miatt, amely 30 centiméternyi csapadékot hozhat. Járatokat kellett törölni St. Louis, Dallas/Fort Worth, Chicago és Denver repterein is. Vékony hóréteget jelentettek az arizonai, az új-mexikói és a dél-kaliforniai sivatagokból is.
Miközben a hóvihar északon Észak- és Dél-Dakota állam felé tart, délen, Arkansasban és Missouriban jeges, helyenként tornádókkal kísért zivatarok keserítették meg a helyiek életét. Az özönvízszerű esőzések pénteken is folytatódnak majd. Az ítéletidő számos közlekedési balesetet okozott, Oklahomában egy tizenéves fiatal életét vesztette. Arkansas északi részén egy iskolabusz csúszott le az útról, három tanuló megsérült.

Mennydörgéses snowstorm paralyzed the transport to the United States on Thursday in the central region. The judgment total time of about 60 million people in 20 States, with almost 2 million square kilometers.

In many places in the area remained closed to public offices and schools. Kansas, Nebraska, Texas, Oklahoma and Illinois, most dressed in white. Dodge City, Kansas around 46 centimeters of snow fell. Jay Nixon, Missouri governor of a state of emergency in the 25-inch, sloppy snow cover.

Emergency is in Kansas City, Missouri, where the airport was closed in 1912 not seen since the snow storm intensity, which is 30 centimeters of precipitation can. Flights had been canceled in St. Louis, Dallas / Fort Worth, Chicago and Denver are the airports. A thin layer of snow has been reported in Arizona, New Mexico and southern California deserts as well.

While the snow storm in the North-North and South Dakota is heading south, Arkansas and Missouri icy, sometimes accompanied by thunderstorms with tornadoes embittered the lives of local people. The torrential rains will continue on Friday. The judgment on a number of traffic accidents caused by an Oklahoma teenagers were killed. North of Arkansas school bus slid off the road, three students injured.

1 megjegyzés:

  1. Csütörtök éjjeltől többfelé havazás várható, és péntek éjfélig a Dunántúl délnyugati részén több mint 10 centiméternyi friss hó is hullhat - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében.

    hirdetés

    Az éjszakai órákban északon is egyre többfelé kezdődik havazás, a Tiszántúlon pénteken napközben havas eső, majd eső váltja fel. Átmeneti szünet után péntek este délnyugat felől újabb havazásra lehet számítani.

    A Tiszántúlon a péntek reggelig lehulló maximum 5 centiméteres hóréteg az enyhülés hatására elolvad. Péntek éjfélig 2-7 centiméter friss hó hullhat, de a Dunántúl délnyugati részén a kialakuló hóréteg várhatóan meghaladja a 10 centimétert, ezért Vas és Zala megyékben első fokú (sárga) figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás miatt Vas és Zala megyére citromsárga, azaz elsőfokú figyelmeztetést adott ki péntekre.

    A meteorológiai szolgálat korábban az MTI-hez eljuttatott középtávú előrejelzése szerint a hétvégén többfelé várható havazás, de fokozatosan enyhül az idő, és vasárnap már 13 fokig is emelkedhet a hőmérséklet.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video