2013. február 19., kedd

A Biblia a magyar képzőművészetben Vizitáció


A Biblia a magyar képzőművészetben

Vizitáció


Mária és Erzsébet találkozása
Kovács MargitMária és Erzsébet találkozása, 1958, terrakotta, korongolt, engobe-festéssel, 33 cm, Budapest, Iparművészeti Múzeum
Mária és Erzsébet találkozását jónak látta röviden feljegyezni a Szentírás, jóllehet a történetnek nincsen részletezése, s legfőbb jelentősége abban áll, hogy a két gyermek – Jézus és Keresztelő János – édesanyja csupán fiaik születése előtt találkoztak, utána mindkét gyermek a maga környezetében – az északi Názáretben és a délkeleti Júda hegyeiben – nőtt fel, tanult a család és az önállóság isteni iskolájában.
Mária látogatása Erzsébetnél
Mária látogatása Erzsébetnél, XV. sz. vége, Csegöld, tempera, fa, 72x66 cm, Esztergom, Keresztény Múzeum
Egyházi növendék egyikük sem volt. Messze Jeruzsálemtől, ahová az évi zarándokünnepek során juthattak el, messze egymástól, hogy véletlenül se keltse senkiben az összebeszélés gyanúját az életrajz – de Istenhez közel cseperedtek fel, váltak ifjúvá és felnőtté, s mindenekelőtt hívő, és az Írások alapján istenfélő emberekké. Keresztelő János, az előfutár és útkészítő – Jézus, aki emberként isteni természettel is rendelkezett.
A vizitáció tehát némileg a Bibliától függetlenül lett nagy és híres téma. Ha nem készültek volna a XII–XIII. századtól fogva szárnyas oltárok, külön a karácsonyi, külön a húsvéti ünnepkörre, ahol állandó témaként biztos helyük volt, korántsem festettek volna akkor és a reformáció után is oly sokat belőle.
Vizitáció
M. S. mesterVizitáció, 1506, tojástempera, hársfa, 139,5x94,7 cm, Budapest, Magyar Nemzeti Galéria
A selmecbányai M. S. mester a helybeli Mária-templom szárnyas oltárának elkészítésére az 1500-as évek legelején kaphatott megbízatást. Ezek a hányatott sorsú táblaképek a magyar festészet európai szintű, és még azt meg is haladó remekei. Egységes, aranyozott hátterük a késő gótikáig ívelő hagyományba illeszkednek: Isten örök végzését, gondviselése biztosságát jelzik. A születéstörténet négy témájából három maradt fenn, három különböző helyen. A valószínűleg első, az Annunciáció elveszett, a második, aVizitáció ma a Magyar Nemzeti Galéria különtermében van, a Nativitatio, Jézus születése jelenleg Hontszentantal (Antol, Szlovákia) falusi templomában függ, a vitatott Királyok imádása Reims (Franciaország) múzeumában.
Mária és Erzsébet találkozása lírai magaslatokra emeli az eseményt. Mária finoman érzékeltetett terhessége, az idősebb asszony kézcsókja, a ruhák élénk színekben pompázó, mégsem manierista jellege, az üdezöld természet oly erővel duzzad, hogy szinte elénk veti a pünkösdi rózsa és a nőszirom, szerepeltetésük természetesen nem véletlen, a természet ebben a korban allegóriaként is szerepel.
A gyengédség, finomság, kedvesség utolérhetetlen csodája M. S. mester táblaképe. Méltó folytatása lesz a Jézus születése, melyben egy kicsit más Mária áll majd előttünk, Józseffel és a pásztorokkal.

Angyali üdvözlet<<<Fel>>>Jézus születése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video