2013. január 20., vasárnap

Változik a jogsiszerzés


Ezentúl más szabályok lépnek életbe a jogosítványszerzésnél. Emelkedik a korhatár a motorra, a tehergépkocsira és az autóbuszra szóló vezetői engedélyek megszerzésénél. Ezeket a szabályokat egyrészt az Európai Unió is előírja, másrészt pedig a közutak biztonságát szeretnék javítani.
SZM, MTI
Az “A” kategóriás, motorkerékpárra szóló jogosítvány esetében 21-ről 24 évre emelkedik a korhatár. Teherképkocsira ezentúl 18 helyett 21 éves kortól lehet “C” kategóriás vezetői engedélyt szerezni. Az autóbusz vezetésére szóló “D” kategóriás jogosítvány megszerzésének alsó korhatára pedig szintén felemelkedik 21-ről 24 évre.
Bevezetnek egy új kategóriát a legfeljebb 50 köbcentis hengerűrtartalmú, két- vagy háromkerekű segédmotoros kerékpárra, illetve a könnyű négykerekű motorkerékpárra. Ezt az “AM” kategóriás jogsit a 14. életévet betöltött fiatalok már megszerezhetik, de 16 éves korukig csak belföldön használhatják.
Megjelenik az “A2″ alkategória is, ami a legfeljebb 35 kilowatt teljesítményű motorokra érvényes: ennek alsó korhatára 18 év. A “B1″ alkategória pedig a négykerekű motorkerékpárokra szól, ezt a típusú vezetői engedélyt 16 éves kortól lehet megszerezni.
Viszont ezzel egyidejűleg meg is szűnik az eddigi “M” és “A korlátozott” kategória képzése. Előbbivel segédmotoros kerékpárt, állati erővel vont járművet és kerti traktort lehetett vezetni, míg utóbbi a legfeljebb 25 kW teljesítményű motorkerékpárokra vonatkozott.
Ha pedig valaki az “A korl.” vezetői engedélyt még január 19. előtt szerezte meg, akkor a közlekedési hatóságnál kell kérelmeznie az új “A2″-es jogosítványt.
Ha hasznos volt az információ, nyomj egy lájkot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video