2013. január 17., csütörtök

Hatalmas káosz az utakon


Lezárt utak, elakadt és árokba csúszott járművek, hóátfúvások, késéssel járó autóbuszok és vonatok: közlekedési káoszt okozott a havazás több dunántúli megyében is.
Tetszik a cikk? Ossza meg ismerőseivel is!
A teljes Dunántúlon havazik, az éjjel helyenként 15 centi friss hó is esett – írja közleményében a Magyar Közút Zrt. Több helyszínen is kamionok akadtak el Zala megyében a csütörtökre virradó éjjel leesett hó miatt. Éjszaka hat helyszínre hívták a tűzoltókat elakadt kamionok miatt, és többször előfordult, hogy a kivonuló egységeknek útközben is újabb megcsúszott teherjárműveknek kellett segíteniük.
Főként a 74-es és 75-ös út kereszteződésében, a baki tetőnél álltak le a kamionok, mert nem tudtak felkapaszkodni az emelkedőn. Szerda este fél tíztől a horvát hatóságok az időjárási és útviszonyokra tekintettel lezárták a kamionok elől a letenyei határátkelőt. A forgalom csütörtök reggel, nem sokkal 6 óra után indulhatott meg Horvátország felé.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala megyei ügyelete azt közölte: több mint 30 gép tisztítja az utakat, a megye minden útja járható, de a feltámadó szél a 75-ös és a 76-os úton több helyen is hónyelveket hozott létre az úttesten, ami nehezítheti a közlekedést.

Lezárt utak és árokba csúszott járművek Vas megyében
Egyre több árokba csúszott járművet kell kimenteni Vas megyében. Ahogy megélénkült az utakon a forgalom, egyre többen kérnek segítséget a megyei katasztrófavédelemtől, mert bár a főutakat mindenhol takarítják a közútkezelő gépei, vannak, akik járművükkel keresztbe fordulnak az úton vagy árokba csúsznak. Szombathely határában, az elkerülő út és a vépi út körforgalmú csomópontjánál, valamint Kőszegszerdahelyen és Vámoscsaládnál is autóbusz akadt el, csúszott árokba, de senki nem sérült meg a balesetekben.
Több alsórendű utat is le kellett zárni a megyében a havazás és az egyre jobban erősödő szél miatt, amely megyeszerte okoz hóátfúvásokat. Lezárták a Karakó és Jánosháza, a Kemenessömjén és Rönök, a Mersevát és Kemenesszentmárton, valamint a Boba és Nemeskocs közötti utat, teljesen elzárt település azonban egyelőre nincs a megyében. Bérbaltavárnál egy alsórendű úton két teherautó próbálta kikerülni egymást, de mindkettő az árokba futott, jelenleg is tartó műszaki mentésük idejére átmenetileg lezárták az utat.
Az előrejelzések szerint a szél a délutánra tovább erősödik, ezért nagyobb hófúvás is kialakulhat, így a közútkezelő azt tanácsolja, hogy csak az induljon útnak, akinek feltétlenül szükséges.
Problémák a vasi buszközlekedésben
A havazás miatt több autóbusz árokba csúszott Vas megyében, a menetidő betartását az egyre jobban erősödő szél is nehezíti – közölte a Vasi Volán Zrt. A kora reggeli órákban még mindössze öt percet késtek a járatok, az időjárási helyzet romlásával később 30-40 perces késések is előfordulnak a menetrendhez képest.
Eddig hét vasi autóbusz futott az árokba, akadt el a havazás miatt, ez okozza egyébként a késések egy részét is, hiszen a kieső autóbuszokat nem mindig tudják másikkal pótolni. Az elakadt tömegközlekedési járműveket a katasztrófavédelem segítségével, illetve helyi erők támogatásával, traktorokkal, autómentőkkel szabadították, szabadítják ki. Acsádon egy, az úton keresztbe fordult autóbusz akadályozza a forgalmat, Sárvár környékén négy, Kőszegpatynál egy autóbusz akadt el.
Szalagkorlátnak ütközött kamion az M7-es autópályán
Szalagkorlátnak ütközött kamion az M7-es autópályán
Fotó: Varga György / MTI
Késések Győr-Moson-Sopron megyében
Az intenzív havazás miatt elzárták a kamionforgalom elől a 82-es út cseszneki szakaszát. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása alapján a korlátozás célja, hogy a szerpentines szakaszon ne csússzanak keresztbe a nyerges vontatók, ne gátolják a személyautó-forgalmat.
Több településre nem jutnak el a buszjáratok Győr-Moson-Sopron megyében a magas hó miatt, akadozik a buszközlekedés Kapuvár környékén, illetve megyeszerte késnek a járatok. Agyagosszergény, Öntésmajor, Vadosfa és Vica megközelíthetetlen a járatok számára, míg a Röjtökmuzsajra tartó buszok amiatt is késnek, hogy egy nyerges vontató keresztbe fordult a településre vezető úton. A havazás miatt lelassult forgalom miatt megyeszerte akár 30-40 percet is késhetnek a buszjáratok.
Átlagosan 15-30 perces késésekkel kell számolni a GYSEV vonalain a havazás miatt – közölte a vasúttársaság szóvivője.
Reggel nyolc órától délig leállította a kamionforgalmat a hegyeshalmi, a rajkai és a vámosszabadi határátkelőnél a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság. Ebben az időszakban nem léphetnek be a hét és fél tonnásnál nagyobb járművek.

Elakadt autók Veszprém megyében
Kamionok, személyautók akadtak el Veszprémnél a 8-as úton. A havas úton elakadt járműveket az katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai segítik. Éjszaka az újabb havazás miatt hét esetben vettek részt bajba jutott autósok, jórészt kamionosok mentésében.
Lezárták a 8-as főút veszprémi bevezető szakaszán a körgyűrű felhajtóját, valamint a 83-as főutat Pápa és Városlőd között a kamionok elől. A veszprémi szakaszon elakadt kamion mentése miatt van útzár, míg a Pápa–Városlőd közötti bakonyi útvonalat megelőzés céljából zárták le.
Hosszabb menetidővel közlekednek a vonatok
A szerda esti és a csütörtök reggeli hideg, szeles és havas idő az ország nyugati részén nehezíti a vonatközlekedést, ugyanakkor a nagy mennyiségben leesett csapadék ellenére minden vonalon biztosított a folyamatos vasúti közlekedés – közölte a Mávinform csütörtök délelőtt.
A hóborította területeken a több ezer váltót folyamatosan tisztítja a MÁV. Celldömölk, Szombathely, Hegyeshalom és Zalaegerszeg környékén a szerelvények menetszele által visszahordott csapadék miatt, több vonalon váltóállítási probléma nehezíti a közlekedést. A Celldömölk-Zalaegerszeg, a Celldömölk-Győr és a Celldömölk-Veszprém vonalon közlekedő vonatok jelenleg átlagosan 20-40 perccel hosszabb menetidővel közlekednek. A GYSEV vonalain két Budapestre tartó távolsági vonat – műszaki ok miatt – nagyobb késéssel közlekedik.
A Mávinform az felhívja az utasok figyelmét, hogy a peronok, valamint a vasúti járművek lépcsői síkosak lehetnek, ezért a fel- és leszállásnál fokozottan ügyeljenek.
Címkék

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video