2013. január 30., szerda

Farsang utolsó három napja

Farsangvasárnap 02.19
A farsangvasárnap a farsangi időszak végén levő farsang farkának első napja. Számos helyen ezen a napon tűzték a legények kalapjukra a kiválasztott lányok bokrétáját. További elnevezései: csonthagyó vasárnap, ötvened vasárnap, sonkahagyó vasárnap, hathagyó vasárnap, kilencben hagyó harmad vasárnap, piroska vasárnap (piroska nevű kalács után), vő vasárnap (ifjú férj a lány családjának kontójára mulatott), sardó vasárnap (sodrózás jelentése szerencsekívánás), vajhagyó vasárnap (görög katolikusoknál)


Farsanghétfő 02.20
A farsanghétfő a farsang farkának középső napja. Gyakran ezen a napon tartották az asszonyfarsangot. Ezen a napon a nők korlátlanul ihattak, zeneszó mellett nótáztak, férfi módra mulattak. Ezután húsvétig már tilos volt az esküvő, a tánc és a vigadalom. További elnevezései: húshagyó hétfő, böjt elő hétfő.


Farsangi utolsó napja kedd 02.21
........


Húshagyó Kedden, a farsang utolsó napján, visszatérő hagyományként jelmezes mulatságok napja. A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén ,,a farsang farka". Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást. 
A farsangtemetés időpontja. További elnevezései: húshagyási kedd, farsangkedd, madzaghagyó kedd (ez utóbbi utalás a madzagon lógó ételek elfogyására) Ezen a napon általában szalmabábut vagy koporsót égettek, jelképesen lezárták a farsangot és a telet.
...... ..........


A húshagyókeddet követi a hamvazószerda, ami a 40 napos nagyböjt kezdete.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video